Bir Girişim Olarak Podcast
--
Herkese merhaba. Bu yazıda Deniz Özgür ile birlikte başlattığımız ve severek sürdürdüğümüz On Chain Podcast yayınını bir girişim olarak ele alıyor ve ilk ayın sonunda neleri doğru yaptık, nerelerde yanıldık, hangi kısımlarda daha iyi olabilirdik, bu soruları irdeliyoruz. Keyifli okumalar.
Çok kısa bir şekilde On Chain Podcast’in nasıl doğduğunu anlatarak başlayacağım ve istatistikler ile yazımı tamamlayacağım. (Yazının başlığına “Bir Girişim Olarak Podcast,” dedim; fakat söylemem gerekir ki, On Chain Podcast’e ticari bir beklenti amacıyla başlamadık. Bu nedenle bazı noktalar girişimcilik kavramına tamamen aykırı olabilir. Bu yazı nezdinde “girişimci” kelimesinden kastım daha çok “müteşebbis” olarak ele alınmalıdır. Kısacası, “Bu yazı bir girişim tavsiyesi değildir :)” )
Bir Podcast Doğuyor!
- 1. Gün — 27 Şubat Çarşamba, saat 15:00 civarları: Deniz ile uzun zamandır blokzincir alanında bir şeyler yapma isteğimiz vardı. Sürekli irtibat halinde olmamıza rağmen, bir gün sadece bu odakta oturup beyin fırtınası yapmamız gerektiğinde hemfikirdik. Akşam için sözleştik.
- Aynı gün, akşam 20:00 suları: Deniz bana geldi. Yemek söyledik. Yedik. Biraz fazla yemişiz; uzun süre iş başı yapamadık.
- Aynı gün, akşam 22:00 suları: Google Drive’da boş bir döküman açtık. Fikirlerimizi bir araya getirmeye başladık. Blokzincir alanında uzun zamandır araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmamızın getirdiği bilgi birikiminin etkisiyle temel sorunlara efektif çözümler aradık ve heyecan uyandıran onlarca fikir türettik. Bir kısmını pazarın henüz oluşmadığını düşündüğümüzden, bir kısmını kendimiz yeterli düzeyde olmadığımız için, büyük bir kısmını da ‘attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değsin,’ diyerek uzun vadeye kaydırdık. Birkaç tanesini ise hemen başlanabilecekler kategorisine aldık. Podcast fikri de bunlardan biriydi. Konuşmaya devam ettik. Konuştukça, podcastin oldukça eğlenceli ve hem bizim açımızdan hem de topluluk açısından katma değer sağlayacak bir fikir olduğunu hissetmeye başladık. En önemlisi de bu alanda ciddi bir ihtiyaç olduğunu fark ettik. Birkaç başarılı yerli podcast dinledik. (Özellikle “girişimci muhabbeti,” “Codefiction” ve “Ha Geldi Ha Gelecek” bize yol gösterdi, diyebilirim.) Yurt dışında nelerin yapıldığına baktık. Spotify’ın Gimlet Media ve Anchor satın alımlarını, Apple’ın hamlelerini ve bağımsız podcast girişimlerini araştırdık. Pazarın güzel bir yöne doğru gittiğini görünce sevindik. 02:00 sularında kararımızı vermiştik; podcast serisine başlayacaktık. Deniz’in ağzından çıkan ilk ismi beğendik. İşin adını koymuştuk: On Air’den esinlenerek On Chain’i hayata geçirecektik. Blockchain konuşacak, hem eğlenecek, hem öğrenecek hem de topluluğun sesi olacaktık. Ama öncesinde PES19'da Almanya’yı aldığı her maçta devleşen Deniz’i, Hırvatistan’ın takım oyunuyla yenme zamanıydı! Modrić ortaladı, Mandžukić attı. Rebić soldan ceza sahasına giriş yaptı, şutunu çekti; Neuer’den dönen topu Perišić tamamladı. Rakitić uzaklardan mükemmel bir golle sonucu belirledi. (Tabi ki son Dünya Kupası’nda Zlatko reise artistlik yapan Kalinić Almanya karşısında da kadro dışıydı ;) )
- 5. Gün — 3 Mart Pazar, saat 15:00 suları: Üç dört gün kendi başımıza çalıştıktan sonra pazar günü bir araya geldik. Podcast’in temasını çıkardık. Hararetli tartışmalar atlattık :) Ana hatlarıyla nasıl bir yayın yapacağımızı, konukları nasıl davet edebileceğimizi, teknik sorunları nasıl çözeceğimizi belirledik. İlk bölümün konusunu seçtik ve ayrı ayrı çalışmalara başladık.
- 9. Gün — 7 Mart Perşembe, saat 18:00 suları: Beyoğlu’nda bir kayıt stüdyosunu kiraladık; gittik kaydımızı aldık. Çıktık ve radyocu havasında metro istasyonuna doğru hızlı bir giriş yaptık; elimizde kahveler, gözümüzde güneş gözlükleri, Deniz’in kafasında meşhur şapka! Neyse olaysız bir şekilde evlere dağıldık. Ben kapıdan girer girmez bilgisayarı açtım, kaydı aktardığımız usb cihazı bilgisayara taktım ve ses kaydını dinlemeye başladım. O da nesi! Sadece Deniz’in sesi geliyor. Benimkisi arkadan, bir uğultu gibi çıkıyor :) Adama çift kanaldan iki ayrı ses gelmesini istiyoruz, dememize rağmen mp3 formatında tek bir ses dosyasıyla karşılaşınca ufak çaplı bir kriz yaşadık. Fakat ertesi gün için tekrar randevu aldık. Sonuçta Deniz’in bu işi tek başına yapmasına gönlüm razı gelmezdi :)
- 11. Gün — 9 Mart Cumartesi, saat 16:00 suları: “Arkadaş yanlış anlamış, çok fazla bilmiyor da. Ben anladım sizin ne istediğinizi. Wav formatında kaydetmesi gerekiyordu. Neyse ki ben bu cihazı iyi biliyorum.” Biz bir öncekinde konuştuğumuz şeylerin aynısını bir kez daha seslendirdik. Neyse ki bu arkadaş yetkili biri çıktı. Eve gelip de iki ayrı kanaldan sesi dinlediğimde derin bir oh çektim. Sonra girdim montaja.
- 13. Gün — 11 Mart Pazartesi, saat 19:00 suları: Tam olarak üç saat boyunca lisanslı/lisanssız bilimum müziği dinledikten sonra, kendi sesimizi bulduk ve sitede bir aylık üyelik açarak satın alımımızı tamamladık. Meğer site bir aylık üyelikte dört adet indirmeye daha izin veriyormuş. Bu sefer de binlerce ses dosyası arasından, “aaaaaaaaa”, “oooooooo”, “yuuuhhhhhh” ve “çıpçıpçıp (alkış)” gibi dört adet ses dosyası daha indirdik ve üyeliği hemen iptal ettik :)
- Aynı günün gecesi: İlk bölümü prototip olarak Deniz’in Soundcloud hesabına yükledik ve fikirlerine güvendiğimiz yakın arkadaşlarımız, blokzincir alanında faaliyet gösteren öğrenci, danışman ve akademisyenler ile podcast tecrübesi olan kişilerden oluşan 15 kişilik küçük bir grupla paylaştık. Onlar kendilerini biliyor. Hepsine çok çok teşekkür ederiz :) Bu küçük grubun yorumlarıyla birlikte artık hazırdık!
- 15. Gün — 13 Mart Çarşamba: On Chain Podcast’in ilk bölümünü yayınladık. Beklediğimizden çok daha iyi geri dönüşler aldık.
- Sonuç: 27 Şubat Çarşamba günü fikre karar kıldık; 15 gün içerisinde pazar araştırması, rakip ve ikame analizi, isim, marka kimliği, tasarım, format, altyapı, konu seçimleri, içerik araştırma-derleme-hikayeleştirme-basitleştirme, kayıt, hammüzik tedariği, montaj, yayın kanallarını belirleme, teknik gereklilikleri öğrenme, odak grupla test etme gibi çalışmaları tamamlayarak 13 Mart Çarşamba MVP’mizi paylaştık. Sonrası da bildiğiniz gibi. Sizlerin değerli yorumları ve eleştirileri ile halen ufak tefek oynamalarla projeyi geliştirmeye devam ediyoruz.
Yaptıklarımız & Yapmadıklarımız:
- Ürünü en iyi şartlarda ve minimum giderle ortaya çıkarabilmek adına geniş çaplı bir araştırma yaptık. İstanbul’da bize yakın bütün kayıt stüdyoları ile görüştük ve fiyat-performans analizinden geçen birinde kayda girdik.
- Tüm senaryoları kurguladık. Her zaman bizim için en önemli olanın yaptığımız işten keyif almaya devam etmemiz ve dinleyicilere de bu enerjiyi aktarmamız olduğuna inandık. Şu anda da keyif aldığımız sınırların dışına çıkmamaya özen göstererek dinleyiciyi ön planda tutmaya devam ediyoruz. Kısacası bizim için önemli olan, devamlılık adına bu işten keyif almayı sürdürmek ve dinleyiciyle güçlü bir iletişim kurmak.
- Devamlılık demişken; bir diğer önemli konunun “uçmamak” olduğuna karar kıldık. İlk bir iki ay, haftada üçer bölüm paylaşıp sonra bir ay susmaktansa, düzenli bir şekilde, her çarşamba bir bölüm paylaşmanın daha doğru olduğuna inandık. İşin başındaki aşırı heyecan ve ölçüsüz motivasyona kapılmamanın önemli olduğunu düşündük. ÖFKE (Öngörüsüz ve Fazla Kişisel Eylem) ile kalkan girişimci zararla oturuyor. Tecrübeyle sabit :)
- Attığımız tüm adımların sonuçlarını analiz ettik, çeşitli testlerden geçirdik ve tekrar tasarladık. Örneğin, ikinci bölüm öncesinde Deniz ve benim animasyon karakterlerimizden oluşan bir soru görseli hazırladık. Satoshi sizce kim, diye sorduk. Güzel geri dönüşler alınca buna devam etme kararında birleştik. Bu paylaşımlar ile uyumlu olur diye düşünerek bir süre Twitter profil fotoğraflarımızı animasyon karakterleri ile değiştirdik. Sonrasında insanların gerçek bir profil gördüğünde daha samimi bulduğu gibi yorumlar alıp biraz da araştırınca hemen eski fotoğraflarımızı geri yükledik :) Önce Spotify linkini mi yoksa Soundcloud linkini mi koyunca daha çok dinleniyoruz; bunların bile analizini yaptık ve diğer bileşenler ile kıyaslayarak bir öngörü edinmeye çalıştık. Kısacası her zaman dinleyiciyi dinledik, onun beklentilerine uygun çözümler sunmaya ve en az rahatsız ederek dikkatini nasıl çekeriz sorusunun cevabını bulmaya çalıştık.
- Gereksiz hiçbir adım atmadık. Örneğin On Chain Podcast’e Facebook ya da Instagram hesabı açmadık. Twitter hesabını aldık fakat aktif etmedik. Buralara harcayacağımız çabayı içerik kalitesine kaydırmayı daha uygun gördük. Fakat bölüm boyunca konuştuğumuz konularla ilgili kaynak, etkinlik, haber ve webinar gibi linkleri paylaşmamız gerektiğini fark eder etmez en doğru nasıl yaparız, diye düşündük ve blokzincir topluluğunun aşina olduğuna inandığımız Telegram’da bir kanal açmayı uygun gördük. Kısacası ihtiyaçtan bir gıdım fazlasını yapmadık ve ihtiyacı da en iyi karşılayacak çözümleri aradık.
- Ürün ortaya çıkmadan ve olgunlaşmadan yatırımcı, destekçi, sponsor vs. ne derseniz, hiçbir şekilde finansal kaynak araştırması yapmadık, gelir ya da reklam modeli düşünmedik. Tamamen ürünün kaliteli olmasına ve MVP’nin çıkmasına odaklandık ve bu işten para kazanır mıyız, kazanmaz mıyız, diye kafa patlatarak zaman harcamadık. Gelişmekte olan bir pazara kaliteli bir ürün sunabilir ve insanların takdirini kazanabilirsek kısa vadeli gelirden çok daha fazlasını alacağımıza inandık. Ayrıca yayıncılık gibi ince bir çizgide finansal kaynakları önceden planlamanın bizleri kısıtlayacağını düşündük ve hiç de yanılmadığımızı sonradan fark ettik. Odağımıza parayı almadan devam etmenin bize sınırsız düşünebilmenin kapılarını açtığını ve tamamen dürtülerimiz sayesinde önemli hatalardan döndüğümüzü anladık.
YapAmadıklarımız:
- Ortalarda gezinelim derken ilk bölümde biraz yukarıdan giriş yaptığımızı gelen yorumlar ile fark ettik. Hemen birkaç bölüm temel konulara odaklanmaya başladık ve sonrasında sindire sindire yükseltme kararı aldık.
- Bir türlü vakit ayırıp, Linked-in, Telegram, Twitter, Facebook vs. gibi platformlarda, potansiyel dinleyicilerimize ulaşabileceğimiz kanal, grup ve bilimum topluluğa erişme çalışmasını gerçekleştiremedik. Bu anlamda sizden en önemli isteğimiz, blokzincir odağında bulunan kişi ve grupları On Chain Podcast’ten haberdar etmeniz.
- Çok fazla talep gelmesine rağmen maalesef henüz podcast yayınını görüntülü bir şekilde YouTube’a koyabilecek teknik donanıma erişemedik.
- İstatistiklere baktığımızda kadın-erkek dinleyicilerimiz arasında inanılmaz bir fark olduğunu gördük, çok üzüldük. Sadece bizim sorunumuz değil tabi; fakat bu boşluğun zamanla azalması için elimizden geleni yapacağımızı bilmenizi isteriz. İstatistikler demişken hemen rakamlarla devam ederek yazıyı tamamlayalım.
Rakamlarla On Chain Podcast
Öncelikle podcast alanına girmeyi düşünen arkadaşlar için, platformların durumlarından biraz bahsetmek istiyorum. Bazı platformlarda direkt yükleme yapabiliyorken, kimisinde bir RSS kaynağına ihtiyaç duyuyorsunuz. Çok fazla podcast sağlayıcı bulunuyor; fakat biz SoundCloud’a yükleyip RSS’i oradan çekmeyi tercih ettik. Şu anda Spotify ve iTunes kayıtları SoundCloud’dan gelen RSS üzerinden yayınlanıyor. Kayıtlarınız için bir web sitesi açarak RSS’i diğer tüm platformlara site üzerinden de çekebilirsiniz. Gelelim istatistik kısmına. iTunes’un analiz kısmı halen beta sürecinde ve bizde “yeterli veri yoktur” diye bir hata veriyor. SoundCloud ise dinleyiciler tarafından pek tercih edilmiyor. Bu nedenle rakamları, kendisi de beta sürecinde olmasına ve verileri birkaç gün geriden almasına rağmen Spotify üzerinden vereceğim.
- 1 ay içerisinde Spotify’da bölümlerimiz 932 kez dinlenmiş ve 230 kişi kitaplığına eklemiş. Kitaplığına ekleyenlerin 1 ay içerisindeki ilerleyişi aşağıdaki şekilde.
- Dinleyicilerimizin %85'ini erkekler oluştururken, kadın dinleyicilerimizin oranı sadece %13 :(
- 17 yaşından küçük ve 60 yaşından büyük dinleyicilerimizin olması bile küçük bir mucizeyken kadın dinleyicilerimizin %23 ile 23–27 aralığında en fazla olduğunu, tüm dinleyicilere baktığımızda ise %27 ile 28–34 yaş aralığından daha fazla ilgi gördüğümüzü anlıyoruz. Bu rakamlarla vardığımız en önemli sonuç ise dinleyicilerimizin yarısından fazlasını 23–34 yaş aralığındaki kişilerin oluşturduğu.
- Danimarka’dan 6, Polonya’dan 4, Almanya’dan 1 dinleyicimiz bizi Spotify üzerinden dinlerken, SoundCloud’da Amerika’dan 18, İspanya’dan ise 8 dinleyicimiz görünüyor. Gurbetteki dinleyicilere selam olsun :)
- Spotify üzerinden bizi dinleyenlerin ise ortalama olarak yarısı her bölümün sonunu getiriyor.
Çıktığımız bu uzun yolculukta ilk ayımızı iyisiyle kötüsüyle tamamladık. Yakında çeşitli sürprizler ile sizlerin karşısına çıkmaya devam edeceğiz. Her türlü soru, görüş, öneri ve eleştirinizi bizlere twitter hesaplarımız üzerinden yöneltebilirisiniz.
Deniz Twitter: https://twitter.com/deniz_zgur
Recep Twitter: https://twitter.com/recepilkbahar
Aşağıdaki kaynaklar üzerinden ise bizi dinleyebilir ve Telegram kanalımıza abone olarak kaynaklara ulaşabilirsiniz. Haftaya çarşamba görüşmek üzere.
Spotify 🔥
https://open.spotify.com/show/7lKsbLFuWBAoOZcqj2ksuP
Soundcloud 🔥
https://soundcloud.com/on-chain
Itunes 🔥
https://itunes.apple.com/tr/podcast/on-chain-podcast/id1456039864?mt=2
Telegram: https://t.me/OnChainPodcast