Pizza Üzerinden MVP

Recep İlkbahar
3 min readFeb 1, 2021

--

24 Ocak 2021 Pazar günü Türkiye’deki gençlerin girişimcilik ekosistemini tanıması ve ekosistemde kendilerini geliştirmesi için çalışan İnanç Girişimcilik’in düzenlediği “Para/Zaman Zirvesi”nde pizza üzerinden MVP konuştuk. Sunumun kaydını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Her zaman kavramları farklı yaklaşımlarla ele almaya çalışıyorum; beni bir yerlerde domatesler üzerinden blokzincir, bakkal defteri üzerinden finansal fizibilite ya da tiyatro provası üzerinden yatırımcı sunumu anlatırken görürseniz şaşırmayın. Bu şekilde bazı detayların hem anlatıcı hem de dinleyici için çok daha iyi kavrandığını düşünüyorum. Ortaya çıkan farklılıkların da o işin inceliklerini daha net gösterdiğini tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim. Genelde siz bir şeyleri başka şeylere benzetmeye çalışırken, benzetemediğiniz kısımlar, o işin en kritik noktaları oluyor. Bu sunumda da basit görünen bir pizza işletmesi üzerinden MVP’nin adımlarını aktarmaya çalıştım. Sırasıyla aşağıdaki başlıkları videodan izleyebilirsiniz.

MVP Nedir?

Videoda MVP’ye çok girmediğim için bu kısmı biraz açmak istiyorum. Kısaca bahsetmek gerekirse; MVP (Minimum Viable Product) girişimcilerin yola başlarken atması gereken en önemli adımlardan biridir ve çevik (agile) yaklaşımla doğrudan ilgilidir. Agile/Scrum metodolojisi günümüzde proje geliştirmede kullanılan en verimli yaklaşımların başında gelmektedir. Sadece inovasyon temelli bir girişim kurarken değil, her türlü proje geliştirme sürecinde -örneğin bir kitap yazarken bile- kullanabileceğiniz bu yaklaşımın en temel noktası süreçleri aşamalı olarak ilerletmektir.

Tüm süreç fikirler ile başlar, bu fikirler uygulanır, ilk ürünler hayata geçirilir, sonrasında doğru ölçümler yapılır, bu ölçümlerden elde edilen veriler değerlendirilir, ve fikirlerin tekrar ele alınması ile süreç tamamlanır. Aynı döngü tekrar başlar. Ürün nihai noktaya ulaştığında dahi, geliştirmeler için aşamalar tekrar edilebilir.

Dolayısıyla aklınızdaki son ürünü yapmak yerine o ürünün en önemli özelliğini -ki bu da kullanıcıya en net değeri katan tarafı oluyor genelde- hayata geçirerek çıkardığınız ilk ürüne MVP diyebiliriz. Arada karşınıza çıkan alfa süreci, açık beta, kapalı beta, ne zaman canlıya alıyoruz, gibi kavramları da bu konu başlığında görebilirsiniz.

Pizza Döngüsü

Peki bir pizzanın MVP’si, yani en temel özellikleri sağlayan ilk ürünü ne olabilir? Fikir-Ürün-Veri döngüsü ölçümler, ilk müşteri deneyimleri ve yeni fikirlerle nasıl ilerler? En önemlisi, bu döngüyü kullanarak iş modelindeki değişikliklere varıncaya kadar bir çıkarım elde etmek mümkün müdür?

Pizza vs. Girişim

Bir pizza işletmesi kurmak ile bir mobil uygulama yapmak arasında ne gibi ortak noktalar olabilir? Bir projenin en önemli parçaları nedir? Yatırım sunumlarında çok karşınıza çıkan Capex & Opex gibi terimler ne anlama gelir?

Ünlü MVP’ler

Airbnb’nin MVP’si neydi? Uber’in ilk versiyonunda hangi özellikler yoktu? Sadece bir video ile 55 bin beta kaydı alan ünlü girişim hangisi? Bu kısımda MVP’lerin (Most Valuable Player) MVP’sini (Minimum Viable Product) göreceğiz.

Girişimleri Başarısızlığa Götüren 20 Neden

CBINSIGHTS’ın 2019 yılında yayımladığı “The Top 20 Reasons Startups Fail” raporundaki bu en çok karşılaşılan 20 başarısızlık maddesinin kaç tanesini doğrudan veya dolaylı olarak MVP yaklaşımı ile çözmek mümkün?

The Top 20 Reasons Startups Fail, CBINSIGHTS, 2019

İnovasyonun Gücü (Sürpriz Sonlu)

Son 10 yılın en kazançlı şirketleri arasında o firmanın ne işi var? İnovasyon yaklaşımı, klasik bir zincir işletmeyi devler ligine sokabilir mi?

Tüm bu soruların ve daha fazlasının cevaplarını bulabileceğiniz sunumu izlerseniz, fikirlerinizi buradan belirtmeyi lütfen ihmal etmeyin. Bu tarz yazı veya videoların devamını yapıp yapmamakta kararsızım. Eğer faydalı bulduysanız onu da belirtmenizi rica ederim. Herkese projelerinde ve yeni atılacakları yolculuklarda başarılar diliyorum. ;)

--

--

Recep İlkbahar

Entrepreneur, Co-Founder at a Stealth Startup (Blockchain, DAO, NFT) | 🎯 #innovation #tech #art #blockchain #nft | 🎓 YTU Elec. & Comm. Engg.